FIAPin alaiset kilpailut

https://myfiap.net/patronages

Oletko ajatellut kehittyä paremmaksi kuvaajaksi? Jos kuvaat itsellesi ja olet kuviisi tyytyväinen, hyvä niin. Jos saatat kuviasi esille, niin onko silloin tilaa kehitykselle? Kuva on hyvin kapea-alainen viestinnän väline, joskin hyvin merkittävä – joissakin tapauksissa jopa voimallinen. Useimmissa tapauksissa kuva on vain kuva ja niitä on maailmassa miljardeja ja miljardeja. Miksi jokin kuva on niin hyvä, että se erottuu miljardien joukosta. Yhtä vastausta ei ole. Kuvilla on monia kommunikointitapoja ja useita käyttötarkoituksia.

Yksi tapa mitata kuvien tasoa on lähettää niitä kansainvälisiin näyttelyihin, joihin näyttelytuomaristo valitsee näyttelyn säännöillä parhaat kuvat. Vantaan Fotokerho r.y. on jäsenenä  Suomen Kameraseurojen liitossa, joka on edelleen jäsenenä FIAPissa eli Fédération Internationale de l’Art Photographique. Tämä on eräs taiteellisen valokuvauksen ja myös valokuvataiteen alan kansainvälinen järjestö. FIAPin alaisia valokuvanäyttelyitä järjestetään myös Suomessa muun muassa Vantaan Fotokerho r.y:n toimesta.

Parhaista näyttelyistä saat raportin tuomarien jakamista pisteistä. Nämä raportit antavat suuntaa siitä, mitä kuvaasi maailmalla arvostetaan. Koska kyseessä on taidelaji, niin tuomaristojen mielipiteet eivät ole täysin yhteneviä. Kuitenkin tietyt kuvat miellyttävät katsojan silmää ylimaailmallisesti – aivan kuten parhaat maalaustaiteen ja grafiikankin teokset. Osallistumalla näyttelyihin saat oivallista palautetta kehittyä paremmaksi kuvaajaksi.

FIAP tukee useita erilaisia valokuvauksen genrejä – dokumentoivasta valokuvausjournalismista (photojournalism) aina luovaan valokuvataiseeseen asti (creative) ja kaikkea siltä väliltä. Käytännössä monet valokuvat täyttävät useita ei näyttelysarjojen ehtoja – ei ole olemassa kuvaa, joka ei kelpaisi johonkin näyttelysarjaan.

Jos päätät osallistua johonkin valokuvausnäyttelyyn, niin sinun pitää tehdä osallistuvista kuvistasi taideteoksia. Tämä tarkoittaa, että jäädytät kuvasi kaikista jatkokäsittelymenetelmistä ja annat kuvallesi (pääsääntöisesti) englanninkielisen nimen etkä muuta sitä enää koskaan. Jos kuvasi joskus hyväksytään mihin tahansa kansainvälisen näyttelyyn, niin tällä kuvalla sinun on jatkossakin osallistutttava sellaisena kuin se ensimmäisellä kerralla oli ja nimeä enää koskaan muuttamatta. Taideteos on aina lopullinen taideteos – myös valokuvataideteos.

Hyviä kuvia yhdistävät useat tekijät. Tärkeimpänä tietysti on kuvakommunikaatio. Kun kuvalla on katsojansa kanssa hyvä kuvakommunikaatio, niin kuvassa on myös sisäinen tarina. Kuvan sisäisen tarinan lisäksi hyvä kuva on myös aina taiteellinen. Jopa luontokuvan tulee olla tarinallinen ja taiteellinen. Oppikirjakuvan on hyvä olla tyyppiä pönötyskuva, mutta taidevalokuvauksen puolella pönötyskuvlla ei pärjätä.

Tässä yllä on linkki FIAPin kansainvälisten näyttelyiden listaan.

Jos haet tulevia näyttelyitä, niin laita hakuehdoksi ”Closing date greater than” ja päivämäärä, mihin mennessä ehdit osallsitua. ”Closing date” on viimeinen kuvien perilletulopäivä. Jos haet vedosnäyttelyitä, niin laita ehdoksi ”Salon category” print salon. Varaa printtien perille menoon noin kuukausi. Country-kriteerillä haet tietyn maan näyttelyt.

Ennen kaikkea:

  1. muista sommittelu
  2. muista värisommitelu
  3. muista tarina
  4. muista harmonia – liika on liikaa
  5. testaa kuviasi ja vertaa saamiasi pisteitä – eri maissa on erilainen kulttuuri katsoa kuvia
  6. muista: tuomaristot ovat erilaisia – yksi miellyttää yhtä ja toinen toista
  7. huomioi: suomalaiset ovat hyvin kateellisia
  8. Onnea matkaan!

Miten voin hakea FIAPin arvonimiä:

Alin FIAPin arvonimi on AFIAP eli Artist FIAP. Sen hakemiseksi pitää saada kerättyä:

  • 40 hyväksyntää FIAPin suojeluksissa oleviin valokuvanäyttelyihin…
  • jotka pitää kerätä 15 eri teoksella…
  • 15:ssä eri näyttelyssä (circuit on yksi näyttely)…
  • kahdeksasta eri maasta…
  • neljällä eri kuvalla vedosnäyttelyssä (printtinäyttely).

Näiden keräämisen minimiaikaraja on kaksi vuotta. Maksimiaikarajaa ei ole.

Jos tämä kiinnostaa, niin tarvitessasi lisätietoja ota yhteyttä: Ilpo.Pohjonen@gmail.com

Arvonimet haetaan keskitetysti SKsL:n kautta kerran vuodessa. Tänä vuonna 31.7.2019 mennessä. Älä jätä hakemustasi viime tinkaan.

Jos arvonimien hakeminen kiinnostaa, niin kannattaa ladata seuraavasta linkistä hakulomake ja alkaa kerätä sinne hyväksyntöjä sitä mukaan, kun niitä saa: https://www.fiap.net/en/services/distinctions-service/more

Hakemukseen tarvitset Fiap Life Cardin numeron. Sinun täytyy siis tilata itsellesi FIAP Life card. Sen voi tilata tältä: https://www.fiap.net/en/services/life-card-service

Seuraava korkeampi FIAPin myöntämä arvonimi on Excellence FIAP eli EFIAP. EFIAPiin tarvittaviin näyttelyhyväksyntöihin lasketaan jo kaikki hyväksynnät, jotka olet kerännyt AFIAPiin.

EFIAPin erityisvaatimukset ovat seuraavat:

  • 250 näyttelyhyväksyntää…
  • 50 eri teoksella…
  • 30 eri näyttelystä…
  • 20 eri maasta…
  • 12 eri printtiteoksella…
  • kahdella palkinnolla (mikä tahansa palkinto kunniamaininnasta kultamitaiin)

Comments are closed.